The most recent vintages in the Granza organic wine range show off new labels made with organic paper produced using grape residue. Granza is the first Spanish agri-food brand to use this type of label. The use of “Grape Touch”, the paper the labels are made of, corresponds to the philosophy with which this brand was born. Its range includes three organic wines produced in Spanish denominations of origin of reference: Granza Eco Verdejo 2016, Granza Eco Roble Ribera del Duero 2016 and Granza Eco Roble Toro 2013.
The labels’ paper is made from grape residue, to replace 15% of the virgin tree pulp. The residue is used as a raw natural material to make the labels, giving them a very distinctive texture and appearance.
More specifically, the raw materials used are grape subproducts. These are essentially grape pomace, so the skin, pulp and seeds of the grapes, that are extracted during the winemaking and distillation process. These are normally processed as fillers in animal feeds, fertilisers or waste products. The subproduct material used is processed by the American company Avery Dennison.
Grape Touch is the new grape paper that has been added to the existing range made of food products such as corn, kiwi, almond, coffee, lavender, cherry, etc. These are developed via a patented production process and the final products are also patented.
The adhesive is highly effective and complies with European food product standards. It can be used in direct contact with dry and wet, non-greasy products.
The Granza Organic Wines
The Granza organic wines are characterised, and made different, by being more natural wines that better respect the varietal aromas and the flavours of the land. All the processes in both the vineyards and the winery correspond to organic production methods. This limits the application of plant protection products, systemic preventative products or synthetic chemicals such as pesticides, herbicides or chemical fertilisers. Only natural products that are considered organic are used.
The Cyan winery in the Toro Denomination of Origin, the Renacimiento winery in Ribera del Duero and the Emina Rueda winery, registered in the Organic Agriculture Scheme, allow Bodegas Familiares Matarromera to produce this type of wines. They respond to a new market demand, from a type of wine consumer more concerned with respecting the environment, with sustainability and, increasingly, with consuming healthier products.
Matarromera Environmental Sustainability
Since its birth, Matarromera has supported the land and sustainability. The company has been constructing eco-efficient facilities, using clean and renewable energies, researching projects that allow it to improve related viticulture activities and manufacturing products that are increasingly natural and environmentally friendly.
The winery group is also working towards sustainability regarding its use of packaging for special wine deliveries. The expanded polystyrene casing has been replaced with recycled and recyclable carboard boxes, as these are more environmentally friendly.
Las nuevas añadas del vino ecológico Granza lucen etiquetas nuevas fabricadas con un papel ecológico elaborado a partir de residuos de uva. Granza es la primera marca agroalimentaria española en utilizar este tipo de etiquetas. El uso de “Grape Touch”, que es como se denomina al papel con el que están hechas las etiquetas, responde a la filosofía con la que nace esta marca que cuenta con tres vinos ecológicos elaborados en denominaciones de origen de referencia en nuestro país: Granza Eco Verdejo 2016, Granza Eco Roble Ribera del Duero 2016 y Granza Eco Roble Toro 2013.
El papel de las etiquetas está elaborado con residuos de uva para reemplazar el 15% de pulpa de árbol virgen, de tal forma que se utiliza como materia prima natural para elaborar las etiquetas, que confiere a las mismas una textura y un aspecto muy distintivo.
En concreto, la materia prima utilizada son subproductos de uva, fundamentalmente orujos de uva, es decir la piel, la pulpa y las pepitas de las uvas (que normalmente se procesan como rellenos en alimentos para animales, fertilizantes o vertidos) que se extraen tras el proceso de vinificación y destilación. El material utilizado es elaborado por la empresa americana Avery Dennison.
Grape Touch es el papel de uva nuevo que se ha añadido a la gama ya existente y compuesto por alimentos como el maíz, kiwi, almendra, café, lavanda, cereza, etc. que se desarrollan bajo un proceso de producción patentado al igual que el producto resultante.
El adhesivo, que presenta una adherencia excelente y cumple con las directivas alimentarias europeas, se puede usar en contacto directo con alimentos secos y húmedos, no grasos.
Los Vinos Ecológicos Granza
Los vinos ecológicos Granza se caracterizan y diferencian por ser vinos más naturales que respetan más los aromas varietales y los sabores de la tierra. Tanto las labores en viñedo como en bodega para la elaboración de estos productos responden a métodos de producción en ecológico limitando la aplicación de productos fitosanitarios, productos preventivos sistémicos o químicos de síntesis como pesticidas, herbicidas o abonos químicos como fertilizantes, utilizando solamente productos naturales considerados ecológicos.
Las Bodegas Cyan en la Denominación de Origen Toro, Renacimiento en Ribera del Duero y Emina Rueda, inscritas en Régimen de Agricultura Ecológica, permiten a Bodegas Familiares Matarromera la elaboración de este tipo de vinos que responde a una nueva demanda de mercado, de un tipo de consumidor de vino más concienciado con el respeto medioambiental y la sostenibilidad y cada vez más preocupados por consumir productos más saludables.
Matarromera Sostenible en Planeta Tierra
Matarromera desde su nacimiento ha apostado por la tierra y la sostenibilidad construyendo instalaciones eco-eficientes, usando energías limpias y renovables, investigando proyectos que permitan mejorar las actividades vitivinícolas relacionadas y elaborando productos cada día más naturales y más respetuosos con el medio ambiente.
El grupo bodeguero también está aplicando los principios de sostenibilidad en el uso de embalajes para envíos especiales de vino. Se ha sustituido los estuches de polietileno expandido por cajas de cartón reciclado y reciclable, siendo más respetuosos con el medio ambiente.